Все про Кратом

Основні правила та етапи заварювання чаю кратом

Кратом – ароматний і досить корисний напій, що активно впливає на нервову систему та загалом на весь організм. Все завдяки високому вмісту алкалоїдів, що надають підбадьорливий ефект, підвищують концентрацію і дозволяють зняти болючі відчуття. Головне розібратися як готувати кратом. Це дозволить уникнути низку помилок і зрозуміти, як отримати насолоду від кратома, виключити неприємні побічні дії, звикання, нудоту тощо.

Давайте докладніше розберемося, як готувати кратом, щоб отримати саме той результат, на який ви очікуєте.

Особливості вибору кратома

Чай кратом виготовляється з екзотичного дерева, що росте переважно у країнах Південно-Східної Азії. Саме там ефект напою було вивчено ще більше 1000 років тому, що дозволило використовувати чай кратом для зняття сильного болю в голові та суглобах, а також при порушеннях сну, тривожності тощо.

Перш ніж розбиратися в особливостях заварювання, вибору дозування та частоти вживання напою, необхідно визначитися з тим, який сорт кратом вам підходить. Тим більше, що виділяють кілька сортів за різними категоріями:

  1. Відтінок прожилки листя. За даним критерієм чай кратом ділиться на 3 основні категорії: червоний, білий та зелений. Так, наприклад, новачкам, які тільки вперше знайомляться з напоєм, найбільш актуальним буде білий кратом. Він має тонізуючу, знеболювальну дію, проте не має сильно вираженого ефекту. Ідеально підходить для першого знайомства з кратом. У той час як зелені сорти також дарують заряд бадьорості та знімають сильні болі. Однак навіть невелике дозування має дуже виражений ефект на організм.
  2. Місце зростання. Очевидно, що рослини, з яких виготовляється напій, вирощені в різних країнах, набирають окремий ряд корисних мікроелементів із ґрунту та навколишнього середовища. Тому сила впливу та перелік ефектів, що надаються на організм, залежатиме ще й від того, де росте дерево вкратце. За цим критерієм виділяють кілька сортів: Індонезія, Борнео, Балі, Таїланд. Для розслаблення та налагодження сну підходить, наприклад, сорт Борнео. А для зняття болю та тонізування – тайська кратом. Сорти, що ростуть на Балі, відрізняються оптимальним співвідношенням ціна/якість, надають знеболювальну дію, покращують настрій.

При цьому врахуйте, що для зниження ризику побічних ефектів і звикання рекомендують запастися кількома сортами чаю кратом і вживати їх по черзі.

Визначення дозування чаю

Починати вживати кратом рекомендується з невеликих дозувань. Тільки так можна визначити, яка концентрація буде максимально ефективною для вашого організму. Найбільш оптимальним рішенням вважається знайомство з напоєм із невеликої ложки – до 3 грамів і не більше. Це дозволить визначити:

  • який ефект має чай кратом даного сорту на ваш організм;
  • наскільки тривалим є вплив;
  • немає побічних ефектів від прийому.

Підвищення дозування обумовлюється бажаним ефектом. Так, наприклад для стимуляції нервової системи, отримання заряду бадьорості та активності, а також підвищення концентрації рекомендують вживати 4-5 г порошку. У той час як для седативного впливу, налагодження сну та загальної релаксації організму необхідно підвищувати дозу до 8-9 грамів. І обов’язково при визначенні відповідного дозування використовуйте кухонні ваги – тут важлива максимальна точність без похибок.

Правила заварювання кратома

Як отримати насолоду від кратому не лише після вживання напою, а й під час розпивання чаю? Насамперед правильно підійти до приготування. Зазвичай, всі рекомендації вказуються безпосередньо на упаковці. І в цілому процес заварювання кратом виглядає досить просто, його можна розділити на такі послідовні етапи:

  1. Заваріть окріп.
  2. Насипте в чашку необхідне дозування порошку кратом.
  3. Залийте окропом порошок так, щоб наповнити приблизно третину чашки.
  4. Налийте невелику кількість окропу в іншу чисту чашку – вода вам знадобиться надалі при вживанні напою.
  5. Накрийте кришкою чай кратом і наполягайте його до 15 хвилин. Важливо, щоб напій наполіг і всі активні компоненти розкрили свою силу.
  6. Додатково можна додати невелику кількість цукру або часточку лимона. Це помітно покращить смакові властивості чаю кратом.

Як пити кратом

Останній, але важливий етап – дотримання всіх правил безпосередньо при вживанні напою. Як тільки чай настоявся, можете додавати підсолоджувачі, лимон та все те, що на вашу думку покращує смак. Перемішайте чай ложкою або спеціальним бамбуковим віночком, переконавшись, що порошок повністю розчинився.

Насолоджуйтесь ароматним напоєм з приємним (хоч для новачків та вельми специфічним) смаком. Врахуйте, що для досягнення необхідного ефекту важливо повністю позбутися гущі. Тому, якщо вона залишилася на стінках, візьміть чашку з гарячою водою і долийте невелику кількість до залишків кратома. Зберіть зі стінок порошок, що залишився, і допийте напій.

Перший ефект від вживання кратома буде помітний через 30-45 хвилин. Залежно від дозування та сорту листя. Також від цих факторів залежатиме те, як довго кратом впливатиме на організм. Зазвичай ефект триває до 3-4 годин. Однак на низьких дозуваннях може бути близько 1-2 годин, а на сильно підвищених – до 8 годин.

До речі, є один невеликий лайфхак, що дозволяє продовжити тонізуючий ефект, що бадьорить, чаю кратом без підвищення дозування. При вживанні чаю з’їжте кілька часточок чорного гіркого шоколаду. Він також містить високий відсоток алкалоїдів, які надають тонізуючу дію на організм та доповнюють ефект напою.

Залишити відповідь